+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Dragi mladi ustvarjalci in ustvarjalke, cenjeni mentorji in mentorice, spoštovani vsi ostali, v veliko veselje nam je, da po treh letih premora zaradi koronskega časa v slovenski šolski prostor spet vračamo Dadin likovni natečaj, letos že 14. po vrsti.

Na šoli se zavedamo, da gre za neprecenljivo dediščino akademske slikarke Eveline Batista Abaza, ki se je na naši šoli zaposlila pred 43 leti kot prva učiteljica likovne vzgoje, kot se je takrat reklo predmetu likovna umetnost. Letos mineva 17 let, odkar je ni več, in zagotovo se vsi sprašujemo, kaj bi kot ocenjevalka letos prispelih likovnih del porekla na sporočilnost izdelkov, ki so jih z več kot 40 slovenskih šol prispevali mladi umetniki.

Letošnja rdeča nit likovnih izdelkov je bila prijateljstvo – Objemi prijatelja. Veseli nas, da so mladi prav skozi likovna dela pokazali, da si pravega prijateljstva ne predstavljajo prek ekranov ali na daljavo, temveč da je pravo prijateljstvo povezano z dotikom, objemom, stiskom roke, naslonom na ramo … V umetnost ujeta sporočilnost današnjega časa dojemanja pristnega odnosa nas navdaja z zavedanjem, da mladi verjamejo v moč človeškega stika, da poskušajo skozi umetnost v gledalcu vzbuditi čustva in pripovedovati pomembne zgodbe.

Čestitam vsem mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam, njihovim mentorjem in mentoricam, ne glede na to, ali je bil njihov izdelek nagrajen ali ne. Verjemite, da so bili prav vsi izdelki opaženi in da so v nas ter še posebej v komisiji, ki je skrbno pregledala prispela dela, zbudili čustva in občutke ob opazovanju lepega in sporočilnega. In če smo iskreni, je to glavni namen umetnosti, kajne!

Prav zato obljubljamo, da bomo z Dadinim likovnim natečajem nadaljevali tudi v prihodnje ter prek njega združevali, povezovali, prebujali in sporočali.

Že danes povabljeni, da se nam pridružite tudi v prihodnjih letih.

mag. Lucija Rakovec, ravnateljica

Utrinke, video nagovore in fotografije iz prireditve si lahko ogledate na TEJ POVEZAVI

Dostopnost