+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Vsebine, ki so jih učenci spoznavali.

TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA, ENERGIJSKE PIJAČE, SPROŠČANJE

Izvajalec. Zdravstveni dom Kranj; Center za krepitev zdravja

Življenje je dragoceno, saj je le eno.  Ali lahko pa pomagamo ponesrečencu, ki ne kaže več znakov življenja, je brez zavesti, ne diha in nima znakov delovanja krvnega obtoka, vendar pa še ni mrtev?  Po prenehanju dihanja in zaustavitvi krvnega obtoka najkasneje v 10 sekundah nastopi nezavest in nato ponesrečenec preneha normalno dihati. Možganske celice so najbolj občutljive na pomanjkanje kisika in zato prve prenehajo delovati. Nepopravljive okvare možganov pričnejo nastajati po 4 minutah, po 10 minutah pa nastopi smrt.

Zato je osveščanje mladih neprecenljivo in zelo pomembno, saj bodo tako pogumneje pristopili in pomagali tistim, ki pomoč potrebujejo in jim bodo lahko rešili življenje.

Na delavnici temeljnih postopkov oživljanja so se učenci naučili prepoznavanja in ukrepanja ob nenadnem srčnem zastoju ter uporabe avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED).

Na Tehnikah sproščanja so se učenci pogovarjali o tem, kaj jim povzroča stres in kako se takrat počutijo. Preizkusili so različne dihalne tehnike ter iskali še druge dobre načine spoprijemanja s stresom.

Na delavnici odstranitve tujkov iz dihal so učenci spoznali postopke kako ukrepati ob delni in popolni zapori dihal. V nadaljevanju pa so prepoznali vrste krvavitev, ukrepanje ob krvavitvah ter skušali rešiti primer, ko je prišlo do nezgode v kateri je bila prisotna krvavitev.

Zakaj mladostniki tako radi posegajo po energijskih pijačah? 

Zanimanje za te pijače med mladimi vzbudi predvsem velika vsebnost sladkorja, njihova barvna embalaža in zanimivi okusi. Kofein v zmernih količinah sicer ni problematičen, vendar njegovo količino mladostniki lahko hitro prekoračijo. Po podatkih Evropske agencije za varno hrano (EFSA) je največji varen vnos kofeina 3mg/kg telesne mase. To količino otrok, ki tehta 25 kg preseže že, če spije 1 pločevinko.

Zapisala učiteljica biologije, Andreja Longer

Dostopnost