+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Letos bomo v petek 11. 6. 2021 izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba je zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel kot v preteklih letih, temveč je bila pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju učencev na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

Pomen rednega zajtrkovanja ter izbire lokalne hrane iz bližine.

Letos ima veliko vlogo ozaveščanje učencev o pomenu opraševanja čebel za prehransko varnost, pomenu rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša, starši in seveda učitelji.

Učencem sporočamo, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Tradicionalni slovenski zajtrk smo v novembru ob Dnevu slovenske hrane 2020 pripravili doma

Učenci so pripravili  tradicionalni slovenski zajtrk, ki je vključeval živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem so lahko sodelovali tudi starši in skupaj z otroki pripravili zajtrk in pogrinjek. Svoje delo so tudi poslikali in poslali v spletno učilnico.

CILJI, KI SMO SI  JIH NA NAŠI ŠOLI ZASTAVILI

  • Učenci in učitelji smo 11. 6 2021 obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk
  • Pripravljen je iz lokalno pridelanih živil, ( kruh, maslo, med, mleko in jabolka).
  • Obnovili smo znanje o pomenu rednega zajtrkovanja.
  • Spoznali smo pomen pridelave in nakupovanja lokalnih živil.

AKTIVNOSTI UČENCEV NAŠE ŠOLE OB OBELEŽITVI TSZ

  • Učenci prve triade so se veliko pogovarjali o pomenu zdrave hrane.
  • Učenci  4. razredov so  učenci razmišljali o zdravi prehrani. Iz reklam so izrezovali slikice hrane in v skupinah izdelali piramido zdrave prehrane. Imeli so naravoslovni dan in se preizkusili v peki kruha. Ob tem so spoznali postopke obdelave hrane (peka, kuhanje, cvrtje), razmišljali o ekološko pridelani hrani.
  • Učenci 5. in 6. razredov so skupaj z družinami pripravljali tradicionalni slovenski zajtrk.
  • Lahko so izbirali med različnimi tradicionalnimi slovenskimi zajtrki
  • Naučili so se speči kruh in spoznali kakšna je razlika med domačim in kupljenim kruhom.
  • Naredili so pogrinjek za vso družino in pripravijo zajtrk tudi zanje.
  • Vsem učencem na šoli pa smo postregli 11. 6. 2021 s tradicionalnim slovenskim zajtrkom iz lokalnih živil. 
  • Pregledali so power point, z naslovom tradicionalni slovenski zajtrk.
  • Ogledali so si zanimive posnetke, ki govorijo o medu, kruhu in maslu.
  • S čebelo do medu–film: https://www.youtube.com/watch?v=qlsbshOwbWs&feature=youtu.be
  • Izdelava masla: https://www.youtube.com/watch?v=z7mcyvHNNPo
  • Od zrna do kruha: https://www.youtube.com/watch?v=gjJbCH3VfC0

Dostopnost