+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

ERASMUS + SREČANJE V ROMUNIJI ali

KAKO SMO LOVILI DRAKULO

  1. – 10. 11. 2017

Naša šola je že drugo leto vključena v program Erasmus+ s projektom Odkrivanje kulturne raznolikosti z učenci in njihovimi starši. V novembru je potekalo že naše tretje skupno srečanje s partnerskimi šolami. Po lanskoletnem srečanju v Italiji in v Sloveniji smo tokrat učitelji iz Slovenije, Turčije in Italije obiskali šolo v Romuniji.

Iz Slovenije nas je šlo na srečanje osem učiteljev. Že v nedeljo, 5. 11. 2017, smo prileteli v glavno mesto Romunije, Bukarešto. To je dvomilijonsko mesto, tako da je ogromno: široke ulice, večpasovne ceste, velike zgradbe, prometni zastoji … Že prvi dan smo se sprehodili po starem delu mesta in si ogledali največje znamenitosti. »Kje pa je Drakula?« smo se spraševali. Nismo ga (še) srečali.

Naslednji dan, v ponedeljek, smo se z avtobusom odpeljali v sosednje mesto Voluntari in obiskali našo partnersko osnovno šolo. Romunski učenci, učitelji, njihova ravnateljica in starši učencev so nam pripravili prisrčen sprejem. Učenci, oblečeni v narodne noše, so nam postregli s kruhom in soljo, kar je značilno za dobrodošlico v Romuniji. Starši so napekli ogromno raznovrstnega peciva, med drugim kolačke z zastavami Slovenije, Turčije in Italije.

Ogledali smo si šolo, ki je zelo velika, saj ima 2000 učencev, ki jih poučuje 90 učiteljev. V razredih je več kot 30 otrok, ima pa vsak razred interaktivno tablo. Zelo smo bili presenečeni, ko smo videli na stenah hodnikov več plakatov o naši Sloveniji: naši hrani, nošah, znamenitostih … Učenci so nas navdušili s predstavitvijo romunskih ljudskih plesov in z igrico o vampirjih, čarovnicah in duhovih.

V šoli smo se spet srečali z učitelji s prejšnjih srečanj, zato je bilo že od začetka čutiti prijateljsko vzdušje in tudi sestanki so potekali zelo ustvarjalno. Skupaj se nas je zbralo 24 učiteljev in dva dijaka iz srednje šole v Italiji.

Na sestankih smo se pogovarjali glede našega projekta, predvsem smo oblikovali načrt dejavnosti, ki jih bomo skupaj izvedli v letošnjem šolskem letu. To leto bomo spoznavali običaje ob božiču in novem letu, ter trug drugemu poslali video voščila. Spoznavali bomo  ljudske pravljice iz vključenih držav, na koncu pa bomo izdelali še slovar iz osnovnih besed naših maternih jezikov.

Izvedeli smo, da obstaja grad grofa Drakule v Branu, zato smo si ga želeli ogledati. Skupaj z drugimi učitelji in dijakoma smo se odpravili v gorovje Karpati, tri ure oddaljeno od Bukarešte. Prišli smo do skrivnostnega gradu, ki stoji na težko dostopni skali. Pod gradom je bilo veliko stojnic z izdelki, na katerih je bil upodobljen Drakula: obeski, majice, lesene deske … Prodajali so celo česen za obrambo. Bilo nam je kar malo tesno pri srcu, ko smo vstopali v grad. Še dobro, da je bil beli dan! Grad je star več kot 500 let, ter ima ozke, strme stopnice in skrivne hodnike. Razočarano pa smo ugotovili, da Drakula sploh ne obstaja, da si ga je izmislil nek pisatelj, še večjo slavo pa je doživel s filmsko upodobitvijo. Je pa v Romuniji res živel zelo krut vladar Vlad Tepeš, ki je navdahnil pisatelja, da je napisal zgodbo o vampirju. Po ogledu gradu smo se sprehodili še po starem delu mesta Brašov, ki slovi po cerkvi, narejeni iz črnega kamenja in po široki sprehajalni ulici s pisanimi hišami.

Romuni so zelo ponosni tudi na svoj parlament, ki ima v Guinnessovi knjigi rekordov kar nekaj strani. Njihov parlament, ki smo si ga ogledali tudi mi, je namreč druga največja administrativna zgradba na svetu, takoj za Pentagonom v ZDA. Zgradil ga je slavni diktator Nikolaj Ceauşescu. Ima 12 nadstropij, pod zemljo jih ima več kot nad zemljo, ter tudi največjo preprogo na svetu, težko 4 tone.

Teden, ki smo ga preživeli v Romuniji, se je hitro iztekel. Polno novih izkušenj in obogateni s spoznanjem, da lahko ponoči mirno spimo, smo se v soboto vrnili domov.

Več pa na fotografijah.

no images were found

Matejka Glogovčan

Dostopnost