+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

V petek, 31. maja 2024 se je v Kovačnici odvijal Dan mednarodnega povezovanja Kranja. Cilj mednarodne kuhinje je bil, da bi kranjski šolarji spoznali značilnosti kulinarike iz držav, v katerih ima Kranj pobratena in prijateljska mesta, ter s pomočjo mentorjev-kuharjev in učiteljev pripravili značilno jed določene države, ter spoznali njihovo značilnost kuhinje, pripravo jedi, serviranje le te  v degustacijski obliki.

S strani kabineta župana mestne občine Kranj smo bili izbrani, da pripravimo Bosansko jed. Pri predmetu SPH-sodobna priprav hrane smo sklenili glave, se posvetovali z našo glavno kuharico na naši šoli go. Nado Majkić, ki je bila prav tako naša mentorica in prišli do ideje, da pripravimo PITO KROMPIRUŠO-Krompirjevo pito, ki ima v Bosni družbeni pomen in predstavlja simbol domačnosti.

Kuharica nam je pripravila uvodno predavanje o piti, zgodovini in samem izvoru, saj njene korenine izvirajo prav iz Bosne, ter nam razložila postopke priprave. Pri pripravi smo uporabili le lokalne sestavine in s tem podprli domače kranjske proizvode.

Glavni sestavini Krompiruše sta krompir in čebula, ki ju z začimbami zavijemo v vlečeno testo in spečemo v pečici.

Hvala mestni občini Kranj za povabilo na dogodek, ter organizacijo, prav tako tudi naši mentorici go. Nadi, ki nas je srčno vodila skozi postopke priprave pite in to novo izkušnjo, ter nenazadnje vsem učencem izbirnega  predmeta-Sodobna priprava hrane, saj so nalogo opravili odlično od začetka projekta in končnega serviranja. Bravo!

Zapisala: Polona Kobale

Foto: Sandi Fišer/Mediaspeed (tudi naslovna fotografija)

Priprava  PITE KROMPIRUŠE-Krompirjeve pite – fotografije: Polonca Kobale (fotografije spodaj)

Vodja kuhinje – ga. Nada Majkić in organizatorica šolske prehrane ga. Polonca Kobale z učenci.

Dostopnost