+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

Na naši šoli smo se v šolskem letu 2017/18 priključili projektu mednarodne izmenjave učencev  iz Bosne. Želimo, da bi naši učenci lahko pridobili izkušnjo medkulturnega povezovanja, spoznavali njihov jezik, kulturo in običaje. Naša šola se je povezala s šolo Branko Radičević iz Banje Luke.

V lanskem šolskem letu sta k nam prišla dva učenca, ki sta ju sprejeli dve naši učenki, Kristina in Klara. Učenca so sprejeli starši učenk, kjer sta bila tudi nastanjena.

V letošnjem šolskem letu smo od  16. 11. 2018 do 18. 11. 2018 mentorica in dve naši učenki, Hana in Klara, bile na izmenjavi v Banji Luki. Učenki sta dva dneva bivali pri družinah. Tako sta lahko neposredno spoznavali tamkajšnji način življenja, jezik, obiskovali kulturne ustanove in si ogledovali mesto. Prisostvovali sta tudi pouku v tamkajšnji šoli in učenju slovenščine v Društvu Slovencev Republike Srbske »Triglav«.

Tudi učitelji mentorji smo obiskali Društvo Slovencev in se seznanili z načinom poučevanja slovenščine in spoznavanja slovenske kulture. Društvo Slovencev Triglav je bilo ustanovljeno 22. 2. 2007. V dobrih desetih letih je bilo veliko storjenega predvsem za združevanje Slovencev, ki živijo na tem območju, ter ohranjanje njihove narodne identitete, ki je prerasla v sodelovanje s Slovenci v matični domovini. Organizirajo različne kulturne dogodke, ki so pomembni za vse narode, ki sobivajo v Banji Luki. Slovenci v Banji Luki negujejo svoj jezik in kulturo, predvsem pa se poudarja sprejemanje različnosti, brez katerega si težko predstavljamo sobivanje in napredno mišljenje. Spoznavajo se slovenske pokrajine, umetniki, običaji in hrana. Člani Društva se srečujejo na številnih prireditvah, kamor prihajajo različni pevci, pisatelji, znanstveniki in drugi. Vrednost slovenskega jezika in kulture negujejo in širijo naprej.

Tudi na naši šoli podpiramo mednarodno povezovanje in krepitev vezi med Slovenijo in Bosno in Hercegovino, zato bomo ta projekt še nadaljevali.

mentorica Andreja Longer

no images were found

Dostopnost